Hoe kan ik besparen op mijn vloerverwarming?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Je hebt besloten dat je het huis wilt voorzien van vloerverwarming en dat is een vrij goede keuze. Want met een vloerverwarming kun je al snel 10 tot 15 procent op je energiekosten besparen! Terwijl een goede en werkende vloerverwarming ook de waarde van de woning kan laten stijgen. Echter is een vloerverwarming niet een hele goedkope investering en je zoekt dus ook manieren om op een zo goed en goedkoop mogelijke manier een vloerverwarming te installeren. In dit blog geven we daarom ook een paar handige tips over hoe je kunt besparen op een vloerverwarming.

Welk systeem past het beste in jouw situatie?

Wanneer je een vloerverwarming gaat uitzoeken kom je al snel tot de ontdekking dat er feitelijk twee soorten vloerverwarmingen zijn. Je kunt kiezen voor een vloerverwarming die met behulp van elektriciteit opwarmt of die opwarmt met behulp van water. Beiden systemen hebben zowel voor- als nadelen. Een elektrische vloerverwarming is een stuk voordeliger en eenvoudiger te installeren, maar de kosten voor het verbruik zijn een stuk hoger. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een natbouw of een droogbouw installatie. Bij een natbouw installatie worden de buizen waar het water doorheen stroomt in het cement geplaatst terwijl bij een droogbouwsysteem de buizen op een harde ondergrond worden bevestigd. Je kunt dus al flink op de installatie besparen als je bijvoorbeeld kiest voor een elektrisch of een droogbouw systeem.

Gebruiken als hoofd- of als bijverwarming

Daarnaast zou je een keuze moeten maken of je vloerverwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming gaat gebruiken. Een vloerverwarming die je als bijverwarming gaat gebruiken is in de regel voordeliger om aan te schaffen en te installeren terwijl het verbruik slechts licht omhoog gaat. Omdat je ook nog steeds gebruikmaakt van de radiatoren om het huis te verwarmen. Je kunt het beste met een specialist in gesprek om te vragen wat in jouw situatie het handigst is. Want er zijn een groot aantal factoren die meespelen in het bepalen van welk systeem en welke verwarming het beste in jouw situatie past.

Besparen door het zelf te doen

Als je een klusser bent en als je de uitdaging aan durft te gaan, kun je flink geld besparen door de vloerverwarming zelf te installeren. Feitelijk is het helemaal niet zo moeilijk om een vloerverwarming aan te leggen. Zeker niet als je voor een elektrische vloerverwarming kiest. Wanneer je zelf aan de slag gaat heb je ten eerste wat meer keuze in welke materialen je kiest en waar je ze koopt en je spaart ook een hoop manuren uit. Ondanks dat je zelf wel eventjes wat tijd moet investeren om je vloer van vloerverwarming te voorzien.

Installatie uitbesteden

Als je niet handig bent of simpelweg de tijd er niet voor hebt, kun je ook een specialist de vloerverwarming laten installeren. Natuurlijk ben je dan wel duurder uit, maar ook op dit gebied kun je best wel wat euro’s besparen als je het slim aanpakt. Allereerst is goed om bij verschillende bedrijven en installateurs offertes op te vragen. Zo weet je precies wat ze vragen voor het leveren en installeren van een vloerverwarming en kun je wellicht bij de één goedkoper uitzijn dan bij de ander. En je kunt natuurlijk ook met de offertes in handen onderhandelen! Een groot voordeel van het uitbesteden van de installatie is dat je in ieder geval zeker weet dat de vloer goed geïnstalleerd wordt en dat je er na de installatie optimaal van kunt profiteren.

De beste vloerbedekking, tegels of het laminaat kiezen

Boven op de vloerverwarming komt natuurlijk nog de vloer te leggen en vaak worden deze zaken gelijktijdig opgepakt. In het kopen van een vloer kun je ook enorm veel geld besparen. Door voor duurzame en goedkopere materialen te kiezen en ook om prijzen van aanbieders met elkaar te vergelijken. Ook hier geldt dat offertes opvragen voor het laten leveren en het leggen van de vloer wat euro’s kan opleveren. Terwijl je ook altijd met een aanbieder kunt onderhandelen over de uiteindelijke prijs. Zeker wanneer je een goed beeld hebt van wat het gemiddeld kost om een vloer te laten leggen.

Besparen op kwaliteit

Dat is natuurlijk niet het beste wat je kunt doen. Je kunt uiteraard kijken naar goedkopere alternatieven, maar probeer niet in te leveren op de kwaliteit. Het kan namelijk de werking van een vloerverwarming beïnvloeden en ook zaken, zoals de levensduur van een vloerverwarming. Dus op dit gebied zouden wij geen besparing willen adviseren. Je kunt dan beter iets meer geld uitgeven zodat je zeker weet dat je de komende jaren tot wel tientallen jaren van een overheerlijke verwarmde vloer kunt genieten.