Wat zijn groene daken?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 13 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Verduurzaming is een belangrijk thema geworden in onze maatschappij. Op veel verschillende manieren kunnen individuen, bedrijven of overheden dit voor mekaar krijgen. Zo bestaan er grootschalige zonnepanelen- en windparken of worden er campagnes opgezet om minder vlees te eten. Maar ook op individueel niveau zijn er methodes om een bijdrage te leveren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het aanleggen van een groen dak. Benieuwd naar groene daken? Lees dan gauw verder.

Wat zijn groene daken?

Het is eigenlijk simpel. Bij groene daken heb je geen dakpannen, maar een verzameling planten op het dak van jouw woning, schuur of aanbouw. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar brengt ook verschillende voordelen met zich mee. Allereerst absorberen dit soort daken het hemelwater en geven ze dit weer langzaam af. Op die manier blijft het grondwaterpeil stabiel en wordt de belasting op het riool verminderd. Erg handig tijdens heftige regenbuien! Bovendien absorberen groene daken niet alleen water maar ook zonlicht. Dit betekent dat er een koeler omgevingsklimaat ontstaat. Hierdoor kun je de airconditioning in huis minder hard aanzetten. Dit bespaart weer energie! Ook absorbeert een groen dak het geluid van je omgeving. Het werkt als een geluidsbarrière om je huis heen. Hierdoor krijg je je welverdiende rust na een harde dag werken.

Ook zorgen de kruiden, planten en struiken voor een betere leefomgeving van vogels en insecten. Al helemaal in steden waar er grotendeels steen en beton te vinden is. Het is dus goed voor de biodiversiteit in jouw buurt.  Tot slot verlengt het de levensduur van je dak, omdat het bescherming biedt tegen allerlei weersinvloeden. Zon, regen, wind, kou of warmte, het maakt allemaal niet uit! Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de voordelen van een groen dak.

Soorten daken

Over het algemeen bestaan er twee type groene daken: intensief en extensief. Intensieve exemplaren kun je vaak vinden bij grote bedrijfsgebouwen. Hier kunnen grote plantsoenen of daktuinen gemaakt worden waar je vaak ook doorheen kunt lopen. Er groeit verschillende soorten groen, zoals grassen, bloemen, struiken en zelfs bomen. De beplantingslaag bij dit type is diep en begint vanaf 15 centimeter. Vandaar dat er dus ook grotere struiken en bomen kunnen groeien. Dit soort groen heeft namelijk een diepe worteling. Een intensief dak vraagt wegens de type beplanting ook om veel onderhoud, zoals bemesting en bewatering.

Extensief groene daken zijn wat kleinschaliger en vind je dus ook vaker bij huizen en kleine bedrijfsgebouwen. Maar ze zijn ook op schuren of garages te vinden. Wat betreft groen worden er vaak kruiden, kleine plantjes of grassoorten geplant. De beplantingslaag bij dit type is daardoor ook minder diep. Ook vragen dit soort planten weinig verzorging waardoor het onderhoud ook erg laag is. Daarnaast is de installatie van dit type erg eenvoudig en heb je niet per se een professional hiervoor nodig. Over het algemeen kun je zeggen dat dit type makkelijker en goedkoper is dan een intensief dak.