Dit zijn de voor- en nadelen van windmolens
  • Categorie: Energie
  • 13 mei 2022
  • Geschreven door: René Dekker
windmolens voor en nadelen

Windenergie is een van de manieren om duurzame energie op te wekken. Het is zelfs een van de snelstgroeiende bronnen op de markt van duurzame elektriciteit. In Nederland hebben we ook aardig wat windmolens staan. Toch zijn omstreden! De één vindt het een goed alternatief voor fossiele brandstoffen, terwijl de ander ze toch liever niet gebouwd ziet worden. Daarom zetten we wat voor-en nadelen van windmolens voor je op een rij. Op die manier kan jij zelf bepalen wat je ervan vindt!

De voordelen van windmolens

Windmolens zijn duurzaam
Een nogal voor de hand liggend argument, maar nog steeds even belangrijk: het levert schone energie op en is dus een goed alternatief voor fossiele brandstoffen. Bij het produceren en plaatsen van deze objecten komt er uiteraard CO2 vrij. Maar dit is niet het geval bij de productie van de energie zelf. Ook leveren ze nauwelijks afval op en worden materialen hergebruikt voor nieuwe molens.

Geen grondstof schaarste
Er worden gangbare materialen gebruikt voor de productie van windmolens. Je kunt hier denken aan staal of glasvezel. Dit betekent dus dat de productie niet beperkt kan worden door een tekort aan schaarse materialen. Wel zo handig!

Onuitputtelijke bron
Er zal altijd wind zijn. Al helemaal in een land zoals Nederland waar het vaak en hard waait. Wind is dus een onbeperkte en onuitputtelijke bron. Vaak kunnen deze molens dus genoeg windenergie opwekken.

Kleine fysieke voetafdruk
De voetafdruk van windmolens, hun plek op het land, is klein. Al helemaal in vergelijking met grote zonneweiden die relatief veel ruimte vergen. Ook is het land onder de molen nog steeds beschikbaar voor activiteiten zoals landbouw of industrie. Dit geldt ook voor de natuur eromheen. Het kan gewoon zijn gang blijven gaan.

Dit zijn de nadelen

Uiteraard zijn er ook argumenten tegen windmolens te vinden. We bespreken graag wat standpunten met je.

Onbetrouwbare bron
Hoewel de wind een onuitputtelijke bron van energie is, betekent niet dat het er ook altijd is. Als het niet waait, kan er ook geen energie opgewekt worden. Daardoor is de energieopbrengst niet altijd even betrouwbaar.

Horizonvervuiling
De aanwezigheid van windmolens verstoort volgens sommigen het uitzicht. Het zijn natuurlijk hoge objecten en je kunt ze vaak al van veraf zien.  Ze passen niet in het landschap. Ook de offshore windparken kunnen het uitzicht vanaf de kust aantasten. Dat niet alleen: de veiligheidsverlichting op deze objecten wordt door omwoners als storend ervaren.

Geluidsoverlast en slagschaduw
De windmolens kunnen ook geluidsoverlast veroorzaken voor omwoners. Dit wordt als zeer vervelend ervaren. Dat niet alleen: ook de slagschaduw kan hinder opleveren. Wat is dit precies? Dit is de schaduw die ontstaat als de zon tegen de wieken van de windmolen schijnt. Deze bewegen natuurlijk en hierdoor beweegt deze schaduw ook. Wanneer deze bewegende schaduw over je raam gaat, kan dit dus als vervelend worden ervaren.

We hebben nu dus wat voor-en nadelen van windmolens voor je op een rijtje gezet. Heb jij al een mening kunnen vormen?