De voor- en nadelen van spouwmuurisolatie
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 22 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
spouwmuurisolatie
Bron: NU.nl

Spouwmuurisolatie is een goede methode om het huis te isoleren. Bij het isoleren van een spouwmuur wordt het isolatiemateriaal doorgaans aangebracht in de loze ruimte tussen een binnen- en een buitenmuur. Je hebt dus wel spouwmuren nodig als je met spouwmuurisolatie aan de slag wilt gaan. En wat zijn de voor- en nadelen van spouwmuurisolatie? In dit blog geven wij meer informatie over spouwmuren, het isoleren van spouwmuren wat de voor- en nadelen van spouwmuurisolatie zijn.

Heeft mijn woning spouwmuren?

Een goede vraag, want lang niet alle woningen hebben ook spouwmuren. Alle woningen die voor 1920 zijn gebouwd hebben sowieso geen spouwmuren terwijl woningen die tot 1975 zijn gebouwd dat vaak wel hebben. Nieuwere woningen hebben sowieso spouwmuren die ook al geïsoleerd zijn. Dan praten we over woningen die na 1975 zijn gebouwd. Je kunt uiteraard altijd de bouwtekeningen van de woning raadplegen als je zeker wilt weten of je wel of geen spouwmuren hebt.

Waarom voor spouwmuurisolatie kiezen?

De grote vraag is natuurlijk waarom je voor spouwmuurisolatie zou kiezen en het antwoord is simpel! Spouwmuurisolatie biedt heel veel voordelen! Nadelen zijn er natuurlijk ook en hieronder bespreken we dan ook alle voor- en nadelen van spouwmuurisolatie. We beginnen natuurlijk met alle voordelen.

Lekker warm in huis

Waarom kies je ervoor om te isoleren? Om het natuurlijk lekker warm te hebben. Een aangename temperatuur zorgt voor meer woonplezier en je wilt ook niet oneindig blijven stoken. Met een goede isolatie en het isoleren van spouwmuren kun je niet alleen de temperatuur op peil houden, maar warmte kan ook niet ontsnappen. Dat is natuurlijk een groot pluspunt!

Besparen op de energierekening

Omdat de warmte beter in de woning blijft hangen en je eigenlijk altijd kunt genieten van een aangename temperatuur, hoef je ook veel minder te stoken. En minder stoken betekent ook een lagere energierekening. Dat is een enorm groot pluspunt en vaak ook één van de belangrijkste redenen om te https://www.wooninspiratie.nl/blog/welke-subsidies-voor-duurzame-investeringen-eigen-woning/.

Een betere akoestiek

Geïsoleerde spouwmuren zorgen ook voor een betere akoestiek in je woning. Als je last hebt van galmend of een hol geluid, kan spouwmuurisolatie het verschil maken. Uiteraard is dat wel afhankelijk van het isolatiemateriaal dat wordt gebruikt, want niet ieder materiaal heeft een positieve invloed op de akoestiek.

Schimmels hebben geen schijn van kans

Door het isoleren van een spouwmuur wordt de loze ruimte tussen de binnen- en buitenmuur opgevuld en zo krijgt vocht geen kans meer om in de loze ruimte aanwezig te zijn. Met nog een bijkomstig voordeel dat schimmels dus ook geen kans hebben om zich in de loze ruimte te vermeerderen. Dat is goed voor de gezondheid en je loopt ook geen risico om zwarte spikkels of donkere vlekken op muren en plafonds te ontdekken. En je hoeft ook niet te vrezen voor een vieze muffe geur in huis!

Duurzame oplossing

Spouwmuurisolatie is een duurzame oplossing, want spouwmuurisolatie is voor altijd! Je doet een eenmalige investering en de isolatie gaat net zo lang mee als de woning zelf. Je hoeft dus niet te blijven investeren om de isolatie op orde te houden.

Niet altijd mogelijk

Een nadeel van spouwmuurisolatie is dat het niet altijd mogelijk is om spouwmuurisolatie aan te brengen. Het materiaal van de muur, de ruimte tussen de wanden en of er bouwpuin of cementresten in de loze ruimte aanwezig zijn spelen allen een rol in of spouwmuurisolatie mogelijk is. En je hebt op de eerste plaats ook een spouwmuur nodig als je met spouwmuurisolatie wilt werken.

Vrij prijzige oplossing

Spouwmuurisolatie is een vrij prijzige oplossing, maar zeker de moeite waard! Spouwmuurisolatie biedt immers veel meer voor- dan nadelen en je kunt het zelfs terugverdienen, omdat je veel minder hoeft te stoken. Toch moet je wel rekening houden met bijkomstige kosten. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat het bedrijf dat jouw muur komt isoleren constateert dat er eerst schoonmaakwerkzaamheden verricht moeten worden. Cementresten, vocht en bouwpuin moet eerst verwijdert worden voordat er uberhaupt isolatiemateriaal kan worden aangebracht.

De kosten kunnen ook flink oplopen als blijkt dat de gevel van je woning gerepareerd moet worden. Soms heb je geen idee dat de gevel gerepareerd moet worden, maar een professioneel bedrijf ontdekt dit al vrij rap als ze met het isolatiemateriaal aan de slag gaan. Dit kan een dure en dus onaangename verrassing zijn. De keerzijde van de medaille is dat de gevel gerepareerd kan worden voordat het van kwaad tot erger wordt. Zeker als defecten op tijd worden geconstateerd en nog gerepareerd kunnen worden.