Welke subsidies voor duurzame investeringen eigen woning?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
verduurzaming subsidie

Jouw woning of bedrijfspand verduurzamen is een goede stap naar een besparing op de energierekening. Terwijl je ook nog eens milieubewust bezig bent als je voor duurzame energie kiest. Door duurzame grondstoffen te gebruiken is er minder CO2 uitstoot en je gebruikt ook onuitputtelijke energiebronnen. Zoals zonlicht- en warmte, grondwater en bodemwarmte. Het verduurzamen van een woning of een pand houdt wel in dat er forse investeringen gedaan moeten worden en niet iedereen heeft het budget om een verduurzaming te realiseren. Met een subsidie vanuit de overheid of de gemeente wordt de investering natuurlijk al een stuk aantrekkelijker, maar welke subsidies zijn er? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Nieuwe spelregels in 2022

In het regeerakkoord is verduurzamen een speerpunt en de overheid wilt klimaatneutraal wonen in uiterlijk 2050 realiseren. Dat houdt dat er wel het één en ander moet gebeuren om volledig afscheid te kunnen nemen van kolen- en kerncentrales en gaswinning. Zover zijn we nog lang niet. Maar er kunnen wel stappen worden gezet om te verduurzamen. Ook jij als huiseigenaar of eigenaar van een bedrijfspand kan hier een steentje aan bijdragen. Daarom zijn er in 2022 nieuwe spelregels opgesteld waardoor het interessant wordt om nu in een verduurzaming van een woning of een pand te investeren.

Welke verduurzamingsmaatregelen worden gesubsidieerd?

De overheid heeft het duidelijk gemaakt wat zij onder verduurzamingsmaatregelen verstaan. Vloer- en dakisolatie, spouwmuurisolatie, HR++ glas, warmtepompen en hybride warmtepompen zijn de verduurzamingsmaatregelen waarvoor je vanuit de overheid een subsidie kunt ontvangen. Voorheen was dat 20% van de kosten, maar sinds 1 januari 2022 is dit verhoogd naar 30%. Met de belangrijke kanttekening dat je dan op z’n minst in twee verduurzamingsmaatregelen moet investeren!

Focus op isolatie

Als je naar de verschillende verduurzamingsmaatregelen kijkt kun je stellen dat de focus haast volledig op het isoleren van een woning of een pand ligt en dat is ook niet vreemd. Gezien het feit een slecht of matig geïsoleerde woning energie verspilt. Gaten, kieren en muren kunnen warmte eenvoudig laten ontsnappen en dat houdt in dat je meer moet stoken om van een aangename temperatuur te kunnen genieten. Omdat het isoleren van vloeren, daken en spouwmuren een vrij heftige operatie is, wil de overheid huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden stimuleren om dit toch te doen. Het (laten) plaatsen van HR++ glas (dubbele beglazing) valt hier ook onder, want met een goed geïsoleerde muur, maar een raam met enkel glas ben je nog steeds energie aan het verspillen.

Warmtepomp en hybride warmtepomp

De warmtepomp is een focuspunt, omdat met de warmtepomp afscheid genomen kan worden van aardgas. De warmtepomp en bijhorende ketel vervangen de reguliere cv-ketel. Dat is ten eerste goed voor het milieu wegens de mindere CO2 uitstoot en het is ook nog eens veiliger voor de gebruikers. Omdat er bij een warmtepomp geen koolmonoxide kan vrijkomen. Toch is in veel gevallen een warmtepomp onvoldoende om het huis en het water in huis volledig te kunnen verwarmen. Daarom worden hybride pompen ook gesubsidieerd. Met een hybride pomp wordt de warmte grotendeels met behulp van de buitenlucht, het grondwater of de bodemwarmte opgewekt, maar bij een te laag rendement kan een hybride systeem met behulp van elektriciteit of gas toch de woning en het water verwarmen. Dit zorgt nog altijd voor een milieubewuste oplossing en voor de gebruiker een forse besparing op de energierekening.

Waarom worden zonnepanelen niet gesubsidieerd?

Voorheen kon je bij de overheid ook nog aankloppen voor een subsidie als je zonnepanelen wilde installeren, maar die zon gaat niet meer op. De subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen is haast volledig verdwenen. Het heeft voor een groot deel te maken met het feit dat een zonnepaneel geen invloed heeft op het gasverbruik en door de verlaging van de energiebelasting is zonne-energie ook minder waard geworden. Dat neemt niet weg dat zonnepanelen nog altijd een goede investering is, want je wekt duurzame energie op. Terwijl je wel op andere manieren geld kunt uitsparen.

Lokale subsidies

Lokale gemeenten investeren nog altijd in huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden om de woning of het pand te verduurzamen. Dus ook voor het plaatsen van zonnepanelen kun je vaak bij de lokale gemeente aankloppen. Hoe hoog de subsidie is en aan welke voorwaarden je moet voldoen is per gemeente afhankelijk. Daarnaast kun je ook genieten van belastingvoordeel als je jezelf als ondernemer van de Kamer van Koophandel registreert. Zo kun je bij afgedragen btw over de zonnepanelen en de installatie hiervan terugvorderen. Dat kan al honderden euro’s op de investering schelen.