Wat zijn de voor- en nadelen van een warmtepomp?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
voordelen van een warmtepomp

Een waterpomp is een duurzame oplossing en veel huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden denken serieus na over de installatie van een warmtepomp. Een warmtepomp biedt heel veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Nadelen waar je zeker rekening moet houden voordat je een dure investering doet. Wat zijn precies de voor- en nadelen van een warmtepomp? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Keuzes in verschillende soorten warmtepompen

Het is in ieder geval goed om te weten dat er verschillende soorten warmtepompen zijn en dat je dus ook een ruime keuze hebt. Zo zijn er warmtepompen die met behulp van een buitenunit lucht onttrekken en dit gebruiken om de koelvloeistof op te warmen en te verdampen. En er zijn warmtepompen die energie en warmte opwekken met behulp van grondwater of bodemwarmte. Er zijn ook warmtepompen die op zichzelf staand opereren en er zijn ook zogenaamde hybride systemen die zowel op duurzame bronnen als fossiele brandstoffen werken.

Van het gas af

De belangrijkste beweegreden om voor een warmtepomp te kiezen is dat je van het gas af bent. Een CV-ketel verbrandt gas om water en de verwarming in een woning op te warmen en door de huidige prijsstijgingen van gas en natuurlijk het risico dat er bij een CV-ketel koolmonoxide kan vrijkomen, is een warmtepomp een goed alternatief.

Milieubewust bezig

Met een warmtepomp ben je ook milieubewust bezig, want je hebt immers geen fossiele brandstoffen nodig om warm water en de verwarming te gebruiken. Daarnaast zijn lucht, grondwater en bodemwarmte onuitputtelijke bronnen. En een groot pluspunt is dat er bij een warmtepomp nauwelijks CO2 wordt uitgestoten.

Besparen op de energierekening

Met een warmtepomp kun je ook veel besparen op de energierekening, want je hebt geen of minder gas nodig om warm water te tappen of de verwarming op te draaien. Zelfs in het geval van een hybride systeem kun je veel besparen, omdat je lang niet zoveel gas als voorheen verbruikt.

Warmtepomp neemt minder ruimte in beslag

Een warmtepomp neemt veel minder ruimte in beslag dan een reguliere cv-ketel. Dus je hebt ook meer opties om de unit in de woning te plaatsen. Desalniettemin heb je wel een buitenunit nodig als je voor een warmtepomp kiest die uitsluitend met lucht werkt. Dus daar heb je wel weer ruimte, maar dan buitenshuis voor nodig.

Lage onderhoudskosten

Een warmtepomp vergt weinig onderhoud ondanks dat het wel slim is om de warmtepomp ieder jaar door een specialist te laten controleren. Zo blijft de warmtepomp optimaal werken en kun je profiteren van het maximale rendement. Maar je bent het zeker niet verplicht. Terwijl de jaarlijkse controle van de reguliere cv-ketel wel een vereiste is.

Recht op ISDE-subsidie

Je hebt na de aanschaf en installatie van een warmtepomp recht op ISDE-subsidie. Deze subsidie wordt door de overheid beschikbaar gesteld aan huiseigenaren die hun huis verduurzamen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je zowel als bedrijf als particulier een subsidie aanvragen. Je moet dan wel alle benodigde documentatie, zoals een aanschaf- en installatie bewijs kunnen overhandigen. De subsidies variëren per apparaat tussen de € 500,- en € 12.000,-. Dus het is zeker de moeite waard om een subsidie aan te vragen als de warmtepomp eenmaal aangeschaft en geïnstalleerd is.

Een pittige investering

Het plaatsen van een warmtepomp is een pittige investering. Niet alleen de systemen zijn duur, maar ook de installatie kan een flinke duit kosten. Zeker als blijkt dat bijvoorbeeld systemen en leidingen in en rondom het huis aan vervanging toe zijn. Daarnaast zijn warmtepompen die op grondwater of bodemwarmte werken nog eens een stuk prijziger dan de warmtepompen die op de buitenlucht werken.

Vergunning vereist

Je hebt een vergunning nodig als je een warmtepomp wilt laten installeren en het is niet altijd een gegeven dat je van de gemeente ook een vergunning krijgt. Nu is de kans het grootst dat je zonder problemen een vergunning krijgt voor een lucht/lucht warmtepomp, maar die kans is kleiner bij warmtepompen die met grondwater of bodemwarmte werken. Omdat er voor de werking van deze warmtepompen in de grond geboord moet worden. Dat mag en kan ook niet overal.

Ongeschikt voor grotere woningen

Warmtepompen zijn tot op heden nog ongeschikt voor grotere woningen. De techniek is nog volop in ontwikkeling, maar huiseigenaren van grotere woningen kunnen nog geen volledig afscheid nemen van het gas of de elektrische cv-ketel. Een hybride systeem behoort natuurlijk wel tot de serieuze opties waarmee je dus nog steeds een flinke duit op de energierekening kunt besparen.