Kan ik al volledig zonder gas wonen?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
energieneutraal

De prijzen van gas gaan door het dak terwijl gasverbruik ook minder goed is voor het milieu. De CO2-uitstoot zorgt voor een vervuiling van de lucht. Terwijl het verbranden van gas ook risico’s voor de gezondheid met zich meebrengen. Bijvoorbeeld wanneer er een gaslek ontstaat of als een cv-ketel de fossiele brandstoffen niet goed verbrandt. Ontsnapt gas kan voor veel lichamelijke klachten zorgen terwijl de kans op brandgevaar ook aanzienlijk is. Terwijl niet volledig verbrande grondstoffen het gevaarlijke gas koolmonoxide kunnen veroorzaken. Een koolmonoxidevergiftiging is enorm gevaarlijk en je kunt er zelfs aan overlijden. Daarom willen steeds meer mensen van het gas af, maar is dat al mogelijk? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Het huis goed isoleren

Voordat je besluit om je gasmeter te laten afsluiten door de netbeheerder in jouw regio, is het goed om eerst uit te zoeken of je wel volledig van het gas af kunt. Er zijn genoeg oplossingen waarmee je op andere manieren kunt koken, gebruik kunt maken van warm water en het huis kunt verwarmen. Maar dat wil niet zeggen dat je woning ook geschikt is voor deze oplossingen. Allereerst moet je controleren of je huis wel voldoende geïsoleerd is. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat warmte niet kan ontsnappen. Wanneer je huis nog niet of onvoldoende geïsoleerd is, heb je wat te doen. Muren, vloeren en plafonds moeten worden voorzien van een goede isolatie en ook het plaatsen van dubbel glas en tochtstrips moeten ervoor zorgen dat de warmte in huis blijft.

Elektrisch koken

Een relatief simpele oplossing om minder of geen gas te verbruiken is om afscheid te nemen van het gasfornuis en om elektrisch te gaan koken. Er zijn voldoende elektrische fornuizen verkrijgbaar, maar niet iedere woning heeft in de keuken ook de juiste aansluitingen om een elektrisch fornuis aan te sluiten. Doorgaans vereist een elektrisch fornuis een speciale aansluiting. Wanneer deze aansluiting niet aanwezig is zul je deze eerst moeten (laten) installeren voordat je op een elektrisch fornuis kunt overstappen. Houdt er ook rekening mee dat het gasverbruik minder wordt, maar dat er een toename is in het verbruik van elektriciteit.

Zonnepanelen installeren

Nu hoeft dat geen nadeel te zijn als je ook een mogelijkheid hebt om zonnepanelen te installeren. Door de installatie van zonnepanelen kun je jouw eigen duurzame energie opwekken en je woning van elektriciteit voorzien. Het is wel belangrijk om uit te zoeken of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je huis van energie te kunnen voorzien. In de basis schijnt in Nederland voldoende de zon om maximaal van zonnepanelen te kunnen profiteren, maar houdt er wel rekening mee dat zonnepanelen lang niet de gewenste energie opwekken. Dus reguliere wisselstroom heb je nog altijd nodig. Zeker wanneer je apparaten die op gas werken vervangt voor elektrische apparaten, zoals een gasfornuis of een cv-ketel.

Elektrische cv-ketel installeren

Een elektrische cv-ketel werkt nagenoeg hetzelfde als de reguliere cv-ketel, maar in plaats van brandstof verbranding zorgt de elektriciteit voor het opwarmen van het water en het produceren van warmte voor de verwarming. Een groot pluspunt is dat bij deze vorm van verwarmen geen risico op koolmonoxide is. Dus het is al een stuk veiliger. Desalniettemin is een elektrische cv-ketel qua verbruik een stuk prijziger. Dus de energierekening zal significant gaan stijgen. Natuurlijk geldt hierbij ook dat je in combinatie met zonnepanelen de energierekening laag kunt houden.

Warmtepomp installeren

Een andere mooie optie is om een warmtepomp te installeren. Warmtepompen heb je in verschillende soorten en maten en met een warmtepomp kun je met behulp van de buitenlucht, grondwater of bodemwarmte het huis verwarmen en warm water produceren. Een warmtepomp is in de regel een pittige investering en ook niet altijd mogelijk, omdat je een vergunning nodig hebt. Zeker als je grondwater of bodemwarmte wilt winnen om de warmtepomp zijn werk te laten doen. De keerzijde van de medaille is dat een warmtepomp een duurzame en milieuvriendelijke oplossing is!

Goed om te weten

Als je het grondig wilt aanpakken kun je ook flink de portemonnee trekken, want de oplossingen zijn stuk voor stuk prijzig. Met uitzondering van een elektrisch fornuis dat je al voor tussen de € 200,- en € 400,- kunt aanschaffen. Gelukkig kun je voor het verduurzamen van je huis bij de overheid en de lokale gemeenten subsidies aanvragen. Zo kun je wat geld besparen op de investeringen terwijl je door het verlagen van de energierekening de investeringen ook kunt terugverdienen. Houdt er dan wel rekening mee dat het wel jaren kan duren voordat de investering ook daadwerkelijk is terugverdiend.