Kan ik energie besparen met een elektrische ketel?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
elektrische cv ketel

Je wilt graag geld besparen op je energierekening en je wilt ook het liefst van het gas af. Dan denk je misschien serieus na over het (laten) plaatsen van een elektrische cv-ketel. Een elektrische cv-ketel is sowieso veiliger dan een reguliere cv-ketel, omdat er geen brandstoffen verbrandt worden. Een elektrische cv-ketel warmt het water op door middel van verwarmingselementen. Maar is de cv-ketel dan ook een geschikte keuze om op de energie te besparen? In dit blog geven wij hier antwoord op.

Een elektrische cv-ketel verbruikt meer

Een elektrische cv-ketel verbruikt geen gas, maar elektriciteit. Om op gelijkwaardige hoogte te kunnen presteren verbruikt de elektrische cv-ketel wel veel meer elektriciteit dan dat een reguliere cv-ketel gas verbruikt. Met andere woorden, je hebt meer energie nodig om te kunnen genieten van een aangename temperatuur en van warm water. Ondanks dat de energiebelasting voor elektriciteit in 2022 is verlaagd, is het verwarmen met een elektrische cv-ketel op jaarbasis duurder dan een ketel die op gas werkt. Een elektrische cv-ketel is dus geen goede keuze om direct op je energierekening te kunnen besparen.

De truc

Maar nu komt de truc! Een elektrische cv-ketel is wel interessant op het moment dat je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak hebt liggen of van plan bent om deze te installeren. Door het plaatsen van zonnepanelen kun je jouw eigen energie opwekken en flink besparen op de energierekening. Zelfs als je meer gaat verbruiken. Hoeveel je bespaart is afhankelijk van het aantal en het rendement van zonnepanelen. In sommige gevallen kan er zelfs meer energie worden opgewekt dan dat er verbruikt wordt.

Om rekening mee te houden

Je kunt er wel rekening mee houden dat het niet altijd mogelijk is om voor een elektrische cv-ketel te kiezen. Vooral grotere en sterkere elektrische cv-ketels hebben een driefasige stroomvoorziening nodig en in veel huizen is deze voorziening niet aanwezig. Dan zou je deze moeten aanvragen bij de energiemaatschappij. Soms wordt de aanvraag afgekeurd en bij een goedkeuring krijg je ook te maken met aanzienlijke kosten om een driefasige stroomvoorziening te laten plaatsen.

 

Een ander punt om rekening mee te houden is dat een elektrische cv-ketel vaak niet krachtig genoeg is om een grotere oppervlakte van warmte te voorzien. De capaciteit van elektrische ketels is daarin nog iets te beperkt. Ondanks dat staat de ontwikkeling niet stil en is het aan te nemen dat je in de toekomst wel elektrische cv-ketels voor grotere oppervlakken kunt aanschaffen en installeren.

Alternatieven op de elektrische cv-ketel

Als een elektrische cv-ketel geen serieuze optie is zijn er ook alternatieven. En je kunt ook oplossingen combineren. Dus er zijn wel mogelijkheden om uiteindelijk met een elektrische cv-ketel op je energierekening te besparen. Door bijvoorbeeld voor een hybride oplossing te kiezen. Bij een hybride oplossing wordt een deel van de warmte en het water opgewarmd door zowel elektriciteit als gas. Zo verbruik je minder gas en je bent niet alleen afhankelijk van de stroomtoevoer. Onderaan de streep zal je net iets minder, meer of hetzelfde betalen als dat je nu doet. Dan kun je nog een aantal stappen nemen om toch tot een verlaging van een energierekening te komen. Wij geven je nog een paar handige tips.

Installeren van een warmtepomp

Met een warmtepomp kun je met behulp van de buitenlucht, het grondwater of de bodemwarmte warmte genereren en het huis en de watervoorziening verwarmen. Er zijn ook hybride systemen die bij een te lage opbrengst van de warmtepomp overschakelen op elektriciteit en/of gas. Zo kun je dus toch geld besparen, omdat een deel door middel van duurzame energie wordt verwarmd.

Installeren van een zonneboiler

Een zonneboiler is een boiler die water in het reservoir opwarmt door middel van zonne-energie. Hier kun je dus voor een groot deel of geheel de watervoorziening in een woning mee verwarmen zonder dat het je gas of stroom kost. Met deze oplossing kun je dus flink besparen en ook nog eens de elektrische cv-ketel een handje helpen.

Het huis goed isoleren

Of je nu voor een elektrische cv-ketel kiest, je huidige oplossing blijft gebruiken of voor duurzame oplossingen, zoals een warmtepomp of een zonneboiler kiest, het is isoleren van je huis is ontzettend belangrijk om de kosten van de energierekening te verlagen. Door het isoleren van vloeren, daken en muren kan warmte minder goed ontsnappen en hoef je dus veel minder energie te verbruiken om een aangename temperatuur in huis te behouden. Daarnaast is het wel ontzettend belangrijk om ook HR++ glas te (laten) zetten en om tochtstripts bij ramen en deuren aan te brengen.