De voor- en nadelen van een vloerverwarming
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
vloerverwarming

Een vloerverwarming is een mooie manier om je huis te verwarmen en het lekker warm te hebben terwijl je ook nog eens op je energierekening bespaart. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen van een vloerverwarming? In dit blog geven wij hier antwoord op. Na dit blog kun je voor jezelf bepalen of het de moeite en de investering waard zijn om een vloerverwarming te installeren of te laten installeren.

Bespaar gemiddeld 15% op de energiekosten

Een vloerverwarming is allereerst een mooie oplossing om kosten op de energierekening te besparen. Een goede vloerverwarming kan gemiddeld een besparing van 15% op jaarbasis opleveren. Dus op dat gebied is een vloerverwarming zeker de overweging waard. De reden dat een vloerverwarming een besparing oplevert heeft te maken met het feit dat een vloerverwarming het huis veel efficiënter opwarmt dan een radiator.

Lelijke radiatoren kunnen weg

De radiator is voor veel mensen een doorn in het oog en het liefst trek je ze van de muur af. Met de consequentie dat je het huis niet meer kunt verwarmen. Maar wanneer je voor een vloerverwarming kiest kun je van de lelijke radiatoren afscheid nemen. In het verlengde hiervan is het ook een voordeel dat er dus meer ruimte overblijft voor meubels en andere accessoires die je in je huis wilt plaatsen.

Vloerverwarming is eenvoudig in gebruik

Een vloerverwarming werkt super eenvoudig. Je kunt gebruik maken van een thermostaat en het liefste een slimme thermostaat die je met het Wi-Fi netwerk verbindt. Zo kun je via een app of een extra unit de vloerverwarming bedienen en je kunt tijdschema’s instellen waarop de verwarming moet in- en uitschakelen. Een slimme thermostaat kan op basis van jouw voorkeuren ook zelf bepalen wanneer de verwarming aan of uit moet. Naast het gebruiksgemak werkt dit ook kostenbesparend, omdat er veel efficiënter wordt gestookt.

Kan onder elke vloer

Een vloerverwarming kan onder elke vloer. Of je nu tegels of laminaat wilt leggen of kiest voor een klassieke houten vloer of vloerbedekking. Zelfs onder vinyl kan een vloerverwarming worden geplaatst. Zo heb je dus geen restricties in de keuze welke vloer je op de vloerverwarming legt.

Veiliger en frisser

Maak je jezelf wel eens zorgen over je kinderen en dat ze zich kunnen stoten aan de scherpe randen van een radiator? Met een vloerverwarming is dat verleden tijd, want een vloerverwarming ligt immers onder vloer en heeft ook geen scherpe randen. Daarnaast zorgt een vloerverwarming ervoor dat er veel minder stof in huis is. Een radiator produceert heel veel stof en wanneer je van de radiatoren af bent heb je dus veel minder stof in huis. Dus het is ook nog eens frisser en je hoeft minder vaak de stoffer te pakken.

Een vloerverwarming is een pittige investering

Een vloerverwarming is wel een pittige investering, want je hebt verschillende materialen nodig om een vloerverwarming te kunnen leggen. Nu is het wel zo dat je de investering met de besparing op de energierekening terugverdiend, maar dat is logischerwijs niet binnen een maand. Een groot voordeel is dat je op een vloerverwarming in de basis een levenslange garantie krijgt.

Installeren kan lastig zijn

Afhankelijk van het systeem en of je voor nat- of droogbouw gaat, is het installeren van een vloerverwarming niet heel simpel. Elektrische vloerverwarmingen daarentegen wel, maar deze oplossingen zijn qua verbruik niet zo voordelig als vloerverwarmingen die hitte met behulp van water produceren.

Installatiekosten van een vloerverwarming

Als je zelf niet zo handig bent of het werk liever aan een professional overlaat, moet je rekening houden met de installatiekosten. Die vrij pittig kunnen zijn. Daarom is het ook slim om bij verschillende bedrijven offertes op te vragen en de prijzen met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een goed beeld van wat het installeren van een vloerverwarming kost en welk bedrijf het goedkoopst is. Let er ook op dat de service die wordt gegarandeerd overeenkomt.

De vloer komt iets hoger te liggen

In de regel komt een vloer iets hoger te liggen als er een vloerverwarming onder ligt. Het is niet echt een nadeel, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Nu kun je dit oplossen door de buizen en de elementen in het cement te verwerken of in de ondervloer te frezen. Maar dat zorgt voor extra werkzaamheden en het duurt ook een aantal dagen langer om de vloerverwarming te installeren. Vooral het mengsel dat bovenop de vloerverwarming wordt aangebracht heeft ongeveer twee dagen nodig om te drogen. Voordat er überhaupt een vloer op gelegd kan worden.