De meest efficiënte tips om te besparen op gas 
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 25 april 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Jaarlijks ontvang je van je energiemaatschappij een overzicht van je verbruik. Als je een slimme meter in je huis hebt kan het zelfs zo zijn dat je deze vaker ontvangt, maar dat is helemaal afhankelijk van de energieleverancier waarbij jij je contract hebt afgesloten. Nu ben je geschrokken van je verbruik, want je moet een bedrag bijbetalen aan de energiemaatschappij. Je kan op dit overzicht zien dat je veel meer gas hebt gebruikt dan gemiddeld. Hoe zou je kosten gas dan terug kunnen dringen? Lees meer over het besparen van gas in deze blog.

Wat zou je allemaal kunnen doen om minder gas te gaan gebruiken?

Als je kosten gas terug wil dringen dan zou je bijvoorbeeld je cv kunnen laten vervangen door een model dat meer in deze tijd past en dat energiezuinig is. Of je zou kunnen nadenken over het kopen van een zonneboiler.

Het ontluchten van je verwarming

Het is belangrijk dat je je cv regelmatig even ontlucht. Als de kachel een tijdje niet gebruikt is, zouden er luchtbellen in de leidingen kunnen ontstaan. Door deze luchtbellen kan de verwarming minder goed gaan verwarmen. Ontluchten moet je doen voor het gebruiken van je verwarming.

Graadje lager

Om nog meer gas te besparen zou je de thermostaat ook een graad of een paar graden lager kunnen zetten dan dat je gewend bent. Hier kan je heel veel gas mee besparen. Hou de verwarming op een constante temperatuur. Als je de verwarming steeds omhoog of omlaag zet ga je weer meer gas verbruiken. Het is wel aan te raden de verwarming lager te zetten als je het huis verlaat of als je gaat slapen.

Het aanbrengen van radiatorfolie

Als je radiatorfolie achter je kachel aanbrengt, zorgt deze folie ervoor dat de kachel de warmte het huis in stuurt. Deze warmte zal dan niet meer via de muur achter de verwarming het huis uitsluipen. Tegenwoordig is er ook een folie te krijgen die je achter op de kachel kan plakken met behulp van magneten. Deze folie zorgt ervoor dat het huis sneller warm zal worden.

Breng tochtstrippen aan en maak naden en kieren dicht

Als je de naden en kieren dicht maakt en je plaatst overal tochtstrippen zal je merken dat de warmte beter in je huis blijft hangen. Hierdoor ga je minder gas gebruiken.

Douche korter met een waterbesparende douchekop

Het water dat je onder de douche gebruikt wordt ook verwarmd door gas. Als je die nog niet hebt, zou je een thermostaatkraan kunnen gebruiken voor je douche. Deze kraan zorgt zelf voor de balans en het mengen van het koude en warme water. Als je daar dan een waterbesparende douchekop bij gebruikt bespaar je gas en water tegelijk.

Een slimme thermostaat

Het is heel erg handig om een slimme thermostaat in huis te hebben. Hiermee kan je niet alleen de temperatuur in huis bepalen, dit kan ook op afstand. Ook kan je je gasverbruik inzien wanneer je dat wil. Als je meer inzicht in je verbruik hebt, is het makkelijker om verder te gaan besparen.