Hoe kun je het beste zuinig stoken?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker
zuinig stoken met eco modus

De energieprijzen gaan door het dak en dat zie je ook terug in je maandelijks energierekening. Die opeens wel tientallen euro’s duurder kan uitvallen terwijl je verbruik haast gelijk is gebleven. Dus je gaat driftig op zoek naar manieren om je energieprijs te verlagen. Een goede methode om geld uit te sparen is om minder of helemaal niet te stoken, maar dat is natuurlijk niet te doen. Je wilt immers ook comfortabel kunnen wonen. Maar je kunt wel zuinig stoken! In dit blog geven wij daarom een aantal handige tips en trucs over hoe je het beste zuinig kunt stoken.

Het begint allemaal bij de cv-ketel

Je hebt een cv-ketel hangen waar je ook (als het goed is) jaarlijks onderhoud aan laat verrichten. Toch kan het helemaal geen kwaad om te controleren of je cv-ketel wel goed staat afgesteld. Een goede hoogrendementsketel kan namelijk energie terugwinnen uit de rook die er ontstaat. Als de ketel hoger dan 90 graden celsius staat afgesteld, is de terugwinning niet optimaal. Hier kun je dus al tientallen tot wel honderden euro’s op jaarbasis door verliezen. De perfecte afstelling is tussen de 80 en 90 graden celsius.

De ECO-stand

Heeft de cv-ketel een ECO-stand? Dan is het slim om hier gebruik van te maken. Met de ECO-stand kun je ook tientallen euro’s op jaarbasis besparen. Deze stand zorgt er namelijk voor dat de ketel niet continu een bepaalde hoeveelheid water hoeft te verwarmen. Een klein nadeel is dat het wel iets langer kan duren voordat je weer warm water hebt als je de kraan opendraait.

Temperatuur van het water veranderen

Binnen een aantal huishoudens staat de temperatuur van het warme water veel te hoog afgesteld en dat is feitelijk energieverspilling. Je kunt de temperatuur van het warme water het beste op 60 graden celsius afstellen. Ook niet minder dan dat, want met water onder deze temperatuur heb je kans op Legionella en dus ook een Legionella Infectie. Dat is de besparing van enkele tientallen euro’s op jaarbasis het dan weer niet waard. Maar door deze verandering kun je een behoorlijk slok op een borrel besparen op de energierekening.

Verlaag de thermostaat

Als je weg gaat en van huis bent, is het slim op de thermostaat op maximaal 15 graden te zetten. Zo blijft er toch een aangename temperatuur en kun je de verwarming weer snel laten opwarmen als je thuiskomt en de temperatuur verhoogt. Maar op de momenten dat je niet thuis bent wordt er minimaal gestookt. Door dit te doen kun je al tientallen tot wel honderden euro’s op jaarbasis besparen. Je zou eventueel ook kunnen kiezen voor een slimme thermostaat. Die op basis van jouw voorkeuren zelf de temperatuur meet en bepaalt wanneer er wel of niet gestookt hoeft te worden.

Onderhoud aan radiatoren

Het klinkt ergens vrij logisch, maar het is schrikbarend om te zien en te horen dat vrijwel niemand aandacht besteed aan de radiatoren die in huis aanwezig zijn. Door stofophoping en vieze filters kunnen radiatoren veel minder goed werken. Daardoor blijf je maar stoken om van een aangename temperatuur te kunnen genieten. Door de radiatoren regelmatig schoon te maken blijven ze ook optimaal presteren. En hoef je dus veel minder te stoken! Het is ook niet slim om een bankstel of een tafel voor een radiator neer te zetten, want dat beïnvloedt ook de werking van de radiator. Die door de blokkade veel slechter de warmte kwijt kan.

Verwarm geen kamers die je niet tot nauwelijks gebruikt

Een logeerkamer waar je niet of nauwelijks bent hoef je niet continu te verwarmen. Dus je kunt de radiatoren in deze ruimtes ook het beste uitschakelen. Ook overmatig stoken in de slaapkamer is niet wenselijk, want je verspilt alleen maar energie en daarmee dus ook geld. De vraag die je jezelf het beste kunt stellen is of het wel zo belangrijk is dat een kamer waar je niet of nauwelijks kom lekker warm moet zijn als je er op die minimaal aantal momenten gebruik van maakt? En ben je ook bereid om daar grof geld voor te betalen? Je zult snel tot de ontdekking komen dat je hiermee flink geld kunt besparen door de radiatoren in deze ruimtes dicht te draaien.

Isoleren, isoleren en nog een isoleren

Een verandering in gebruik van de cv-ketel en de verwarming kunnen al een flinke duit opleveren, maar het is minstens zo belangrijk om je woning goed te isoleren. Zodat de warmte niet kan ontsnappen en dat je dus ook niet meer overmatig hoeft te stoken om het huis op temperatuur te houden. Zorg ervoor dat muren, vloeren en plafonds zijn geïsoleerd en dat er dubbel glas is geplaatst. Ook het plaatsen van tochtstrips bij deuren en ramen kunnen al heel wat euro’s op jaarbasis opleveren.