Welke subsidies voor zonnepanelen?
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Met zonnepanelen kun je duurzame energie opwekken jouw eigen woning van elektriciteit voorzien. Door de beperkte CO2 uitstoot en door geen energie te gebruiken die door middel van fossiele brandstoffen is opgewerkt, ben je milieubewust bezig! Terwijl je door het opwekken van jouw eigen energie ook een flinke duit op de energierekening kunt besparen. Toch is het (laten) plaatsen van zonnepanelen niet altijd interessant, omdat is simpelweg een pittige investering is. Gelukkig kun je wel gebruik maken van subsidies en in dit blog vertellen wij welke subsidies beschikbaar zijn als je van plan bent om zonnepanelen te installeren.

Waarom zijn zonnepanelen zo duur?

Hoe geavanceerder de techniek des te duurder een product is. Dat is nu eenmaal zo en bij zonnepanelen is dat niet anders. Wanneer je op zoek gaat naar zonnepanelen kom je tot de ontdekking dat er een ruime keuze is en dat de prijzen nogal uiteenlopen. Dit heeft te maken met het soort zonnepaneel dat je kiest. Goedkopere zonnepanelen wekken minder energie op en gaan ook minder lang mee dan duurdere zonnepanelen. Terwijl een goedkoop zonnepaneel ook al snel € 250,- exclusief btw kost. Daarnaast krijg je te maken met de kosten van de bekabeling, de omvormer, het montagemateriaal en de installatiekosten. De installatiekosten heb je alleen als je ervoor kiest om de zonnepanelen door een specialist te laten installeren.

Prijzen vergelijken

Wanneer je aan de slag gaat met zonnepanelen is het slim om bij meerdere bedrijven offertes op te vragen. Zo krijg je een goed beeld van de gemiddelde prijs om je dak met zonnepanelen te laten bedekken en je ziet ook dat de prijzen tussen de verschillende aanbieders nogal uiteen kunnen lopen. Het is wel goed om ook de randvoorwaarden van de offerte te controleren en of deze wel overeenkomen. Misschien is een aanbieder duurder, maar verleent hij wel meer service. Of je kunt gebruik maken van een langere garantieperiode op zowel de panelen als het montagewerk.

Subsidies in 2022

Het investeren in zonnepanelen is natuurlijk aantrekkelijker als je gebruik kunt maken van subsidies. Die door de overheid beschikbaar worden gesteld. In het verleden kon je vrij simpel bij de overheid aankloppen voor een subsidie om je huis te verduurzamen. Dat kon soms honderden tot wel duizenden euro’s opleveren, maar die zon gaat helaas niet meer op. Vanuit de overheid zijn er (nog) geen concrete plannen om huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden te stimuleren om zonnepanelen te installeren. Sterker nog, de energie die door behulp van zonnepanelen is opgewekt wordt iets minder waard door de verlaging van de energiebelasting.

Salderingsregeling

De salderingsregeling blijft wel onverminderd van kracht en dat houdt in dat je jouw eigen opgewekte energie mag wegstrepen tegen het verbruik van de energie die afkomstig is van de energiemaatschappij. Hier hoef je ook vrij weinig voor te doen, want de energiemaatschappij rekent maandelijks uit wat dit precies voor jouw huishouden en energierekening inhoudt. Houdt er wel rekening mee dat de spelregels met betrekking tot de salderingsregeling in 2023 wijzigen en dat de regeling jaarlijks wordt afgebouwd. Dus als je nog maximaal wilt profiteren is nu ook het moment om zonnepanelen te (laten) installeren!

Subsidies vanuit de gemeente

Ondanks dat de overheid geen individuele subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen meer beschikbaar stelt, kun je vaak wel aankloppen bij de lokale gemeente. Veel gemeenten stellen nog steeds subsidies beschikbaar om huiseigenaren en eigenaren van bedrijfspanden te stimuleren om het pand te verduurzamen. Of de gemeente ook daadwerkelijk subsidies beschikbaar stelt is per gemeente afhankelijk. Evenals wat de subsidie precies inhoudt en hoeveel geld je krijgt.

Belastingvoordeel

Wat gelijk blijft is het belastingvoordeel, want je mag nog altijd de afgedragen btw over zonnepanelen en de installatie van zonnepanelen terugvorderen. Je moet dan wel als ondernemer geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel. Sowieso is dat een slimme zet, omdat je ook ondernemer bent als je jouw eigen energie opwekt. Je profiteert niet alleen van het belastingvoordeel, maar je kunt ook tegen een vergoeding opgewekte energie terugleveren aan de energiemaatschappij. Door jezelf als ondernemer te registreren kun je al vrij eenvoudig honderden euro’s besparen! Op zowel de investering als het energieverbruik.

Klimaatneutraal wonen

Klimaatneutraal wonen is wel een speerpunt van de overheid en er worden plannen opgesteld om Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal te maken. Dat houdt in dat zowel huiseigenaren als eigenaren van bedrijfspanden het één en ander mogen verwachten om een duurzame investering te doen. In welke vorm dat is en hoeveel het is blijft tot op heden een vraagteken, maar dit wordt in de komende jaren steeds duidelijker.