Energie besparen, handige tips & trucs
  • Categorie: Duurzaamheid
  • 28 maart 2022
  • Geschreven door: René Dekker

Gebruikers zijn continu op zoek om op de energie te besparen. De belangrijkste reden is natuurlijk om de kosten te drukken. Zeker nu de prijzen van energie door het dak gaan. Maar minder energie verbruiken is ook beter voor het milieu. Wat voor veel gebruikers ook een belangrijke beweegreden is om zorgvuldig met het energieverbruik om te gaan. Wil jij ook energie besparen, de kosten op je energierekening verlagen en een steentje bijdragen aan een beter milieu? In dit blog geven wij je een aantal handige tips & trucs.

Plaatsen van zonnepanelen en een zonneboiler

Het is zeker het overwegen waard om zonnepanelen te plaatsen als je de mogelijkheden en het budget hebt. Met zonnepanelen kun je zonnestroom omzetten naar duurzame energie en je woning van groene stroom voorzien. Het plaatsen van zonnepanelen is wel een pittige investering, maar die kun je binnen 7 tot 9 jaar weer terugverdienen. Terwijl ook de waarde van je woning stijgt en teveel opgewekte energie tegen een vergoeding kunt terugleveren aan de energiemaatschappij. Heb jij een elektrische boiler in huis? Dan kun je overwegen om deze te vervangen door een zonneboiler. Een zonneboiler verwarmt het water met behulp van zonlicht en -warmte en je hebt dus minder elektriciteit nodig om warm water te kunnen gebruiken.

Slimme thermostaten installeren

Krijg meer controle over de hoge stookkosten door de verwarming op een juiste manier te gebruiken. En een slimme thermostaat kan je hierbij helpen! Een slimme thermostaat kan namelijk op basis van de temperaturen bepalen of het wel of niet nodig is om de verwarming aan te zetten. Door deze slimme oplossing staat een verwarming dus niet onnodig en te lang aan. En dat kan honderden euro’s op jaarbasis schelen. Slimme radiatorknoppen zijn ook intuïtieve producten die je kunnen helpen om je verwarmingskosten naar beneden te krijgen. Want met deze slimme producten kun je op afstand een verwarming aan- of uitzetten. Zelfs als je al buiten de deur bent en bent vergeten om de verwarming uit te schakelen!

Huis isoleren en kieren dichten

Een slecht geïsoleerde woning kan ervoor zorgen dat de warmte rap ontsnapt en dan blijft de verwarming draaien om de aangename temperatuur te behouden. Door het huis goed te isoleren kun je de warmte beter vasthouden en hoef je dus ook minder te stoken. Muurisolatie is daarbij ontzettend belangrijk, maar je kunt ook vloeren en plafonds beter isoleren. En natuurlijk dubbel glas plaatsen. Vergeet ook niet om gaten en kieren te dichten, want die kunnen er ook voor zorgen dat de warmte kan ontsnappen. Vooral bij deuren en ramen ontstaan er vaak kieren die voor een hoger energieverbruik kunnen zorgen. Deze gaten en kieren zijn op verschillende manieren te dichten. Bijvoorbeeld met een kit voor schilderwerken. Dit kun je bij iedere bouwmarkt kopen.

Energieslurpende apparaten vervangen

Misschien is de oude koelkast of een oude televisie wel de veroorzaker van de hoge energiekosten. Oudere apparaten verbruiken veel meer stroom dan nieuwere apparaten en met die kennis kun je ervoor kiezen om deze apparaten te vervangen voor nieuwe en energiezuinige apparaten. Dat kan al tientallen tot honderden euro’s op jaarbasis schelen. Met betrekking tot het gebruik is het slim om stekkers van telefoonopladers te verwijderen als je geen telefoon aan het opladen bent, want deze stekkers verbruiken ook stroom! Evenals apparaten die op stand-by staan. Dus het is beter om apparaten volledig uit te schakelen als je ze niet gebruikt. Zo bespaar je enorm veel kosten op de elektriciteit en het is ook nog eens beter voor de apparaten die je gebruikt.

Slimme LED-lampen plaatsen

De ouderwetse gloeilamp kun je het beste vervangen voor slimme LED-lampen, omdat de technologie veel minder stroom verbruikt en slimme lampen kun je ook nog eens met een app instellen. Zo kun je de lamp eenvoudig in- en uitschakelen en je kunt tijdschema’s instellen. Zo branden lampen niet onnodig en te lang. Daarnaast kun je slimme lampen ook combineren met bewegingssensoren die ervoor zorgen dat lampen alleen worden ingeschakeld als er een kamer wordt gebruikt. Wanneer er geen beweging meer wordt gedetecteerd schakelt de lamp ook automatisch uit.

Overstappen naar een andere energiemaatschappij

Veel mensen stappen niet graag over naar een andere energiemaatschappij, maar het kan zeker geen kwaad om zo nu en dan eens te controleren of je elders niet goedkoper uit bent. Zeker gebruikers met een flexibel contract kunnen van tijd tot tijd rondkijken en overstappen als een andere aanbieder van gas en elektriciteit voordeliger is. Zo kun je ook op jaarbasis enorm veel euro’s op je energieverbruik besparen!