1334 Duurzame Buren delen hun persoonlijke ervaringen
rond duurzaam bouwen en wonen, energiebesparing
en -opwekking. Wat werkt, en wat niet?
Kies je regio of club
wachtwoord vergeten?    account aanmaken?
Login    

duurzame buren op je mobiel

Door: wijnand

extrazuinige CVpomp bij nieuwe generatie ketels overbodig?

01-12-2011 16:45

Na 17 jaar is mijn oude HR ketel van AGPO aan vervanging toe. Mijn vaste leverancier adviseerde als nieuwe ketel een Remeha Calente 28C, maar adviseerde tevens gelijk daarbij een andere energie zuinige CV pomp aan te laten sluiten, om onnodig elektra gebruik te voorkomen. Een andere leverancier die ik om een offerte vroeg liet mij weten dat de huidige generatie Calenta ketels al een heel energie zuinige CV pomp heeft en dat een nadere pomp dus overbodig is. Op de site van Remeha is daar ook iets over te lezen, maar nergens kom ik daadwerkelijke gebruiksgegevens van elektra tegen van de pompen. Wat nu?Reacties
Hens 01-12-2011 22:50

Dat wordt bellen.

 

Volgens de site (http://nl.remeha.com/index.php?id=584) kun je een energiezuiniger pomp IN de ketel bestellen. Die zou tot 50 euro per jaar besparen. Gerekend dat zo'n pomp alleen in het winterhalfjaar en daarin nog maar de helft van de tijd draait, kom ik met een stroomprijs van 23 cent/kWh uit op een mindervermogen van 100W. Het maximale vermogen van de grootste ketel is nu 139W dat zou dan dalen naar 39W. Inderdaad een aanzienlijke reductie. Zo aanzienlijk dat ik mijn twijfels heb bij de besparing van die 50 euro. Het zou zo maar kunnen dat Remeha er vanuit gegaan is dat die pomp 365 dagen per jaar en 24 uur per dag draait. In dat geval daalt het opgenomen vermogen met 25W en de besparing naar 12,50/jaar. De terugverdientijd stijgt naar 15 jaar. Bij elkaar een stuk waarschijnlijker getallen.

 

Zoals al gezegd: om dit op te klaren zul je moeten bellen met Remeha of je leverancier, die mag ook weten waar hij het over heeft c.q. wat hij je verkoopt.


Reageer
Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren op deze topic. Nog geen account? Maak dan hier een account aan.

energie besparen duurzame energie zonne energie Zuinig stoken Duurzame begrippenlijst
© 2016 duurzameburen.nl