1334 Duurzame Buren delen hun persoonlijke ervaringen
rond duurzaam bouwen en wonen, energiebesparing
en -opwekking. Wat werkt, en wat niet?
Kies je regio of club
wachtwoord vergeten?    account aanmaken?
Login    

duurzame buren op je mobiel

energie besparen met de trias energetica

 

Energie besparen - daar begint het mee

 

 

Drie richtlijnen, ook bekend onder de term Trias Energetica, vormen de rode draad om efficiënt met energie om te gaan.

 

 

Energiebesparing


energiebesparing en gedragEnergie besparen staat op nummer één, want de duurzaamste energie is de energie die je niet verbruikt. Snel en goedkoop energie besparen doe je dus allereerst door je gedrag aan te passen. De verwarming een graadje lager, de was doen op 30 graden, de auto laten staan en fietsen: met dat soort gedragsverandering kom je al een heel eind en kun je een grote energiebesparing in een handomdraai realiseren.
Als je energie besparen naar een volgend level wilt brengen kun je het beste aan de slag met de isolatie van je huis. Via het dak ontsnapt in de winter vaak veel warmte. Als handige klusser kun je daar zelf wat aan doen. Maar ook met spouwmuur- en vloerisolatie kun je enorm veel energie besparen. Maar in de meeste gevallen moet je voor deze ingrepen toch een gespecialiseerd bedrijf inhuren.

 

 

Alternatieve energiebronnen gebruiken


alternatieve energie uit windturbinesNadat je alles mogelijke aan energiebesparing hebt ondernomen wordt het tijd voor de volgende stap: Door waar mogelijk hernieuwbare alternatieve energiebronnen te gebruiken kun je je olie- en gasverbruik reduceren. Onder alternatieve energie valt energie uit wind, zon en biomassa. Alternatieve energie wordt ook gewonnen uit aardwarmte: met een warmtepomp haal je superefficiënt alternatieve energie uit de aarde onder je huis – een veelgebruikte techniek in landen als Oostenrijk en Duitsland.

 

 

 

publicatie over energiebesparing thuis

Boeiende voorbeelden over energiebesparing en het gebruik van alternatieve energiebronnen vind je in het boek 'Huis vol Energie'.

Download dit prachtige boek nu gratis! (Ga hier naar de download.)

 

 

 

 

Gebruik van fossiele brandstoffen zo veel mogelijk beperken


alternatieve energiebronnen hebben de toekomstGrote kans dat je er niet in slaagt om met energiebesparing en het gebruik van alternatieve energiebronnen je verbruik tot nul terug te brengen. Dan zit er niets anders op dan eindige fossiele energiebronnen als kolen, gas en olie te gebruiken. Ga er bewust mee om en probeer verspilling te voorkomen. Dan blijft er hopelijk ook nog genoeg van deze kostbare grondstoffen over voor onze kinderen en kleinkinderen.

 

 


energie besparen duurzame energie zonne energie Zuinig stoken Duurzame begrippenlijst
© 2016 duurzameburen.nl